torstai 11. helmikuuta 2010

Maalaamisesta


Alkuun resepti:
Munatempera
Tarvitset kananmunan, ehdottoman tuore, tislattua vettä mielellään, kyllä tavallinenkin vesijohtovesi kelpaa,värijauheita.
Jos teet öljyisen temperan tarvitset vielä keitettyä pellavaöljyä.
Jos et saa hankittua värijauheita voit tehdä perusmassan sinkki/titaanivalkoisesta värijauheesta johon sekoitat väriksi tavallista tuubiväriä.

Kuiva tempera: Erottele kanamunan keltuainen, laita se puhtaaseen astiaan, lasinen pilttipurkki on hyvä. Lisää saman verran tislattua vettä (kananmunan kuoren puoliskallinen). Sitten hölskytetään kunnes ainekset ovat hyvin sekaisin. Ota tukeva alusta jolle laitat kasan värijauhetta sekoita siihen munaseosta ja hierrä hyvin. Kunnes kaikki paakut ovat kadonneet. Lisää väriä kunnes saat haluamasi sävyn. kostuta sivellin emulsioon ja ota väriä ja ala sivellä.

Öljyinen tempera: Kun olet sekoittanut keltuaisen ja veden lisää puolikuorellista keitettyä pellavaöljyä. Jatka samalla tavalla kuin edelläkin.

Oikotie: Voit käyttää koko munan, myös valkuaisen ja sekoittaa sen samaan määrään vettä ja sekoita hyvin. Tästä emulsiosta tulee sävyltään hiukan vihertävä kun keltuaisesta tulee herkullisen kellertävä, kermamainen emulsio.

Näiden etuna on nopea kuivuminen ja päällemaalaus on mahdollista hyvin nopeasti. Kun maalaat uusia kerroksia vanhan päälle lisää aina hiukan lisää öljyä niin kerrokset kuivuvat tasaisesti ja värit hehkuvat syvinä ja vivahteikkaina.

Valitettavasti aitojen värijauheiden hinnat ovat korkeita, poikkeuksen tekevät valkoiset jauheet ja kellertävät ja ruskehtavat maavärit. Kirkkaat siniset ja punaiset ovat harvinaisia luonnossa ja siksi hyvin hinnakkaita. Mutta tätä mielenkiintoista vanhaa tekniikkaa on mahdollista kokeilla käyttäen pohjana temperaa ja käytämällä sävytyksessä tavallisia tuubivärejä. Jotkut sävyt kärsivät tästä hiukan ja sävyn tasoittamiseen ja kiiltojen tasaamiseen tulee käyttää loppuvernissaa, kunhan maalaus on ensin kunnolla kuivanut, vähintäänkin puoli vuotta mutta mieluummin vuosi.

Ja jos säilytät tekemääsi emulsiota säilytä sitä suljetussa astiassa jääkaapissa. Haistat kyllä kun emulsio on pilaantunut, rikkivedyn hajua ei voi olla tuntematta. Haju on kuvottava jo pieninäkin pitoisuuksina. Jos käytät pilaantunutta emulsiota voin taata että työ haisee aina eikä väritkään kestä kankaalla vaan karisevat.

Jos joku epäilee värien pysyvyyttä pohjalla takaan että pysyvät. Periaatteessa ikonit maalataan tällä aineella ja 1300-luvulta alkaen on säilynyt puulle ja kankaalle maalattuja töitä. Esim Mona Lisa on maalattu temperalla.

1 kommentti:

  1. Tempera on hauska kun pääsee tekniikkaan kiinni, vähän kuin öljyvärin ja vesivärin yhdistelmä..
    Ps. Uulatuotteesta saa hyvin värejä :) isompia purkkeja mutta käteviä, tai kouluun tilataan sieltä :)
    Pss. Ja jogurttimaalaustakin voi harrastaa(ei mitään hedelmäpommia vaan maustamatonta) :D Tosin ei saa säilyttää kosteessa, niinku ei temperaakaan.

    Terv Sonja

    VastaaPoista