sunnuntai 21. maaliskuuta 2010

Lunta


Lunta riittää edelleen kiusaksi saakka. Tänään siirsimme taloyhtiön kinoksia uusiin paikkoihin. Syynä siirtoon on varautuminen kevääseen, yhtiön fysinen rakennuskanta ja sen sijainti rinnetontilla. Kun ylätasantelle on kasautunut useita tuhansia kuutioita lunta, joka sulaessaan muuttuu tietyksi määräksi vettä, maa kykenee imemäään siitä osan ja sadevesiviemärit osan, jäljellejääneet vedet hakeutuvat jonnekin. Painovoima huolehtii niiden siirtymisen alemmas, elikkä rinnettä alas taloyhtiön erillisen osan pihoille. Noilla pihoilla on jo valmiiksi ylijäämävettä. Seuraus on parkettien vaihto kun kosteus pääsee tunkeutumaan rakenteisiin tai aivan konkreettisesti sisälle.

Niinpä tässä on yksi jos toinen punnannut lunta kolalla tien toiselle puolelle metsikköön tai siirtänyt sitä kasoille paikoillle, joista kosteus pääsee paremmin imeytymään maahan. Samalla on tullut lapioitua seinän vieret puhtaaksi lumesta. Nyt vesillä ei ole suoraa reittia seinärakenteisiin ja tuuletusraot ovat auki sekä alhaalta että ylhäältä. Tämä mahdollistaa kosteuden tuulettumisen rakenteista pois.

Lumi on jo nyt hyvin märkää ja muutama tällainen päivä lisää uhkaa sulattaa lumet ennätysvauhtia. Nyt toivoisi muutamaa tuulisa päivää, jolloin hankien pintakosteus haihtuisi ilmaan muuttumatta rakennuksia uhkaavaksi kosteudeksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti