sunnuntai 28. maaliskuuta 2010

Vauhdikas viikko


Viimeviikko oli monipuolinen ja sattui yhtä sun toista. Töissä viikko huipentui lauantain juoksukilpailuihin. Sain päivän aikana kiidättää isoksi paisunutta mahaani ympäri kaupunkia ja jopa hyvällä onnistumisprosentilla. Poliisia tuli vaivattua useampia kertoja, eivätkä "pahantekijät" livenneet käsistä. Saan tietysti kiittää kauppojen henkilökuntaa tarkkaavaisuudesta ja ennakoimisesta. Erityisesti erästä kassaa on kiitettävä erityisesti. Hän torppasi karkuun pyrkivän hieman hankalan kaverin tulikaapin nurkkaan ja sai pidettyä paikoillaan, kunnes ehdin apuun puolen kilometrin päästä.

Ulkomaalaisia kiikarikauppiaita on myös alkanut liikkua aktiivisesti. He eivät tahdo ymmärtää, ettei kauppaa voi tehdä ihan tuosta vain. Vetoavat aina torikauppiaisiin, että miksi he saavat sitten myydä. Eivät ymmärrä myyntipaikan vuokrausta eivätkä alv-veroja lainkaan. Lisäksi kaupattavat kiikarit ovat laadultaan ala-arvoisia. Keskusteluissa tulee aina jossakin vaiheessa uhkaukset mukaan, peitettynä esimerkiksi kysymykseen: onko sinulla kännykkä? Soita vaimollesi.

Remonttirintamalta kuuluu vähän heikkoa, muurari on saanut lonkkaansa murtuman, joten on sänkyyn sidottuna ainakin vielä pääsiäisenä. Hänen piti tulla silloin tekemään arvio korjauksen mittaluokasta ja antamaan tarjouksen työn tekemisestä aiheutuvista kustannuksista. Onneksi työ ei ole sidottu juuri tähän kesään. Pitää sitten tehdä jotakin muuta kesällä. Mitä nyt osaa itse tehdä ja mihin saa tarvikkeita hankittua.

sunnuntai 21. maaliskuuta 2010

Lunta


Lunta riittää edelleen kiusaksi saakka. Tänään siirsimme taloyhtiön kinoksia uusiin paikkoihin. Syynä siirtoon on varautuminen kevääseen, yhtiön fysinen rakennuskanta ja sen sijainti rinnetontilla. Kun ylätasantelle on kasautunut useita tuhansia kuutioita lunta, joka sulaessaan muuttuu tietyksi määräksi vettä, maa kykenee imemäään siitä osan ja sadevesiviemärit osan, jäljellejääneet vedet hakeutuvat jonnekin. Painovoima huolehtii niiden siirtymisen alemmas, elikkä rinnettä alas taloyhtiön erillisen osan pihoille. Noilla pihoilla on jo valmiiksi ylijäämävettä. Seuraus on parkettien vaihto kun kosteus pääsee tunkeutumaan rakenteisiin tai aivan konkreettisesti sisälle.

Niinpä tässä on yksi jos toinen punnannut lunta kolalla tien toiselle puolelle metsikköön tai siirtänyt sitä kasoille paikoillle, joista kosteus pääsee paremmin imeytymään maahan. Samalla on tullut lapioitua seinän vieret puhtaaksi lumesta. Nyt vesillä ei ole suoraa reittia seinärakenteisiin ja tuuletusraot ovat auki sekä alhaalta että ylhäältä. Tämä mahdollistaa kosteuden tuulettumisen rakenteista pois.

Lumi on jo nyt hyvin märkää ja muutama tällainen päivä lisää uhkaa sulattaa lumet ennätysvauhtia. Nyt toivoisi muutamaa tuulisa päivää, jolloin hankien pintakosteus haihtuisi ilmaan muuttumatta rakennuksia uhkaavaksi kosteudeksi.

sunnuntai 14. maaliskuuta 2010

Mökkiunelmia




Niin on koittanut aika paljastaa mökkirempan seuraava toteutettava askelma: Tulisijojen kunnostaminen.

Mökissäni on toimiva puuhella, nätti pystyuuni ja takka/liesiuuni. Takassa en ole käyttänyt lieden ja uunin puolta omistusaikanani. Ulkoisesti en ole löytänyt halkeamia, enkä mitään muita vaurioita. Savulla kokeiltuani totesin sen vetävän huonosti. Ilmeisesti jossakin hormissa on irronnut tiili tai jotakin muuta vastaavaa. Kesällä siinä tehdään takkaan pintatiilien vaihto tulipesän alueella uusiksi tulitiiliksi, slammataan kamarin uuni pinnaltaan uudeksi ja maalataan kalkkimaalilla valkoiseksi. Samalla muurari saa tehdä päätykamariin vanhan pystyuunin mallisen uunin. Sieltä on purettu vanha peltikuorinen uuni pois ja on nyt pelkästään sähköpatterin varassa. Yhtä vanhaa kaminaa pitää katsoa, jos siitä saisi vielä käytökelpoisen kirjastohuoneeseen. Siellä ei tarvita mitään teholämmitintä sillä huone on pieni vain 3X3 metrinen.

Vinttikamarin seinistä saan harmaantumaan sopivasti vanhaa lautaa. Saan niistä kirjaston seiniin paikkatarpeita. Nyt joukossa on sekä vanhaa harmaantunutta punamullattua lautaa, että uutta vaaleaa käsittelemätöntä lautaa. Kun laitan eteläseinälle auringon valoon sään pieksettäväksi vanhaa jo hiukan harmaata saanutta lautaa, saa laudat nopeasti oikeaan sävyyn. Kirjaston seiniä ei levytetä siisteiksi vaan ne jätän "kirveellä veistetyiksi", sellaisiksi karkeiksi, vailla hienostelua oleviksi. Sellaista pintaa vasten kirjat ja ryijy muodostavat mukavan kontrastisen sisustan.

sunnuntai 7. maaliskuuta 2010

Sattumuksia




Kirjoittaminen on edelleen hidasta, mutta ehkä tämä tästä jäleen virkistyy. Tässä on viimeviikkojen aikana miettinyt useita erilaisia asioita ja ihmetellyt. Ihmetellyt miten ja miksi asiat tuntuvat menevän solmuun aina kun tuntuu että on saanut systeemit kuntoon. Näin töissä, jossa kaikki rullaa periaatteessa kitkatta. Hupsis vain ja huomaat painivasi jonkun itseäsi kolmekymmentä vuotta nuoremman kanssa. Ja vain siksi, että on jo ikääntynyt. Kävi liiaksi kaverin luonnolle, kun vanha ukko näkee rötöstelyn ja puuttuu siihen. Vielä enemmän kävi kunnian päälle, kun hävisi ja joutui odottamaan poliisit makuulla kiinnipidettynä. Piti jollekin näyttää, että kyllä lähtee. Niin sitten lähtikin, kun poliisit saapuivat paikalle ja vaihdettiin hallintaa. Pääsi potkaisemaan makuulta suoraan päähän. Onneksi siitä asennosta ei saa kunnolla voimaaa potkuun, kyllä se silti inhottavalta tuntui.

Tyypin kaverit kävivät sitten viimeviikolla selvittelemässä juttua. Tulee aikanaan käräjille ja siellä katsotaan miten tuomarit asian tulkitsevat. Onko kysessä laiton uhkaus ja Järjestystä ylläpitävän henkilön väkivaltainen vastustaminen? Tulee kyllä mukaan vielä yksinteointehtynä virkamiehen väkivaltainen vastustaminen, kun pani poliisillekin hanttiin.

Eipä tuosta sitten sen enempää, sattumia sopassa.
Tässä toisenlaisia sattumia, muutama lyhyt runon tynkä. Tykkää kuka tykkää tai on tykkäämättä.



Kulkijan jäljet lumessa.
katoavat jonnekin - tuuli pyyhkii
hangen. Mennyt jotakin toimittamaan
jonnekkin.
Palaako koskaan?

Hautausmaan lumet peittävät
yhtälailla kaikki. Niin
muistetut kuin unohdetut
haudat.
Kynttilöiden valo pyyhkii
joitakin kiviä esille.
Muistoja täynnä niille
joilla on korvat kuulla
silmät nähdä.

Lähde metsän keskellä,
pakkasen jäädyttämänä.
Odottaa janoista rikkomaan
jään. Odotta pästäkseen
tekemään työnsä:
vilvoittaa janoisen.