sunnuntai 7. marraskuuta 2010

Mökillä käymässä



Marraskuun alku ja olen käymässä mökillä. Lunta ei ole vielä maassa, päivälämpötilat ovat plussalla ja yöllä hiukan pakkasen puolella. Ympäristön pellot ovat kynnetyt ja mustat, metsistä lehtipuiden lehdet ovat päätyneet maahan muodostamaan uutta humusta ja pienentämään havupuiden happamoittavaa vaikutusta.

Kävin tarkastamassa hakkuuaukon kunnon ja totesin ojapalteiden tarvitsevan keväällä levitystä. Se täytyy tehdä samaan aikaan kun suoritan uudistustyöt kylvämällä. Samalla kun laikuta kylvöalan voi ojapalteen kivennäisaineen levittää sammaleelle ja saada siihen hiukan lisää raskautta, vaikka kivennäisaines kovin kevyttä onkin. Uudistukseen aion käyttää pääasiassa mäntyä, mutta sekaan laitan hiukan kuusta. Johtuen juuri pohjan hienosta ja kevyestä rakenteesta, mänty työntää pääjuuren syvälle ja kuusi levittää pintajuurensa laajalle, yhdessä ehkä auttaa puustoa kestämään paremmin tuulen aiheuttamat paineet isompina. Samaan tarkoitukseen olen jättänyt vanhempiin taimikkoihin sekapuuksi koivua ja haapaa. Lisäksi koivusta saa muutaman vuoden jälkeen korjattua hyvää saunapuuta ja haavasta muuta tarvepuuta, kestää lahoa vastaan hyvin eikä ole kuuma iholle esimerkiksi saunan lauteilla.

Hirsiseinät huokuivat mukavaa tunnelmaa ja takan tulet levittivät mukavaa lämpöä mökkiin. Alivuokralaisetkin innostuivat kovasti liikkumaan lämmössä. Hiirilauma mellasti sisällä ja rohkein kaveri yöllä tervehtimässä ja nuuskimassa isäntää. Olivat syöneet innolla koiran kuivamuonanappuloita, nyt ne oli vietävä ulos kompostiin ettei vahingossa anna koiralle likaisia nappuloita kun koiruliini tulee mukaan seuraavalla kerralla pitkällä vapaalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti