perjantai 6. marraskuuta 2009

Mökki


No nyt päästän lopulta asiaan, elikkä kertomaan vanhasta hirsimökistä ja sen kunnostamisesta ja ennenkaikkea sen kunnostuksen suunnittelusta. Mökki, tai talo, on ollut omistuksessani, tai pankin omistuksessa, nyt kolme vuotta ja olen viettänyt siellä yhteensä puoli onnellista vuotta lomilla.

Mökki on hyvin vanha vanhimmilta osiltaan, vanhin vuosiluku on 1811 tai 1871. Vaikea sanoa kun seinähirsiä on rakennusta muutettaessa vähän piiluttu. Vuosiluku on entisessä pohjoisen päädyn seinässä, Seinä on ollut ulkoseinä. Sää syönyt ja kun rakennusta jatkettiin yksihuoneisesta eteiskamari savutuvasta kaksihuoneiseksi eteiskamarilliseksi uloslämpiäväksi torpaksi, sen päätyyn salvettiin uusi huone ja ikkuna muutettiin oveksi.

Sellaisena rakennus sitten oli aina 1950-luvulle, jolloin sen toiseen päähän rakennettiin keittiö ja kamari sekä runkoa leventäen päätykamarin viereen pieni kamari. Siinäpä sitten muutokset ovatkin. Uusia huoneita on jossakin vaiheessa vuokrattu ulkopuolisille ja niiden seiniin on vedetty sisäpuolelle 5 senttiä karhuntaljaa, pahvitettu ja tapetoitu. Vanhojen pinkopahvien alta paljastui kauniit terveet hirret ja siitä lähti liikkeelle ajatus ulkovuorauksen parantamisesta. Ulos hengittävää materiaalia ja uusi pystylaudoitus, samoin vanhat ikkunat uusiksi. Ikkunoissa kyllä olisi vanhaa puhallettua lasia olevia ruutuja ja osin vedettyä lasia olevia. Mutta kun pokat ovat vanhat ja heikot on koko systeemi muutettava.

Lämmityslaitteina on tällä hetkellä toimiva hella, kamarissa pystyuuni ja tuvassa kaunismuotoinen takkauuni. Toimiva ja pienellä kunnostuksella toimii ainakin 50 vuotta eteenkin päin. Nämä eivät kuitenkaan tule olemaan peruslämmön tuottoon tarkoitettuja. Olen ajatellut laittaa mökkiin mukavuuksia. Juokseva vesi, vaikka juoksee se nytkin, jos jaksan juosta. Samalla kun vesijohtoverkostoon liitytään, voi laittaa myös joko maalämpöpumpun tai aurinkopaneelin tai lämpöpumpun erilaisina yhdistelminä. Pitää laskea, mikä on järkevin,

No, näistä tiedoista jo käy ilmi minkä eräät tutut ovat sanoneet: ei tuo ole mikään mökki vaan talo. Heille on annettu aivan väärää tietoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti